Zápis do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025

Informácie k zápisu do 1.ročníka na šk.r. 2024/2025
      • Milí rodičia,

                   ak Vaše dieťa dovŕši k 31. 08. 2024 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania. 

                 Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy v Slovenskej republike má každý zákonný zástupca, ktorý je občanom SR s trvalým pobytom na Slovensku, to platí rovnako aj o jeho školopovinnom dieťati, bez ohľadu na to, kde žijú. Zákonný zástupca môže zároveň riaditeľke pri zápise oznámiť, že dieťa bude navštevovať školu v záhraničí a podá si písomnú žiadosť o povolenie plniť povinnú školskú dochádzku mimo územia Slovenskej republiky (pozri Školské dokumenty - Smernice - Smernica - PSD - mimo SR).

        Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky
                       Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré k 31. augustu 2024 (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľovi školy súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zákonný zástupca môže požiadať o prijatie dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole aj v prípade, ak dieťa nedovŕši k 31. augustu 2024 (vrátane) šesť rokov veku a v školskom roku 2023/2024 neplnilo predprimárne vzdelávanie.

        Odklad povinnej školskej dochádzky

        S účinnosťou od 1. 1. 2021 boli odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky a dodatočné odloženie plnenia povinnej školskej dochádzky zrušené.

        Ak je pravdepodobné, že Vaše dieťa nedosiahne školskú spôsobilosť, požiadate riaditeľku príslušnej materskej školy, aby dieťa pokračovalo v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu.

        Ak riaditeľka materskej školy rozhodne o pokračovaní vzdelávania v materskej škole, zákonný zástupca písome oznámi túto skutočnosť základnej škole, do ktorej zapísal svoje dieťa (príloha č. 4 oznamenie_vzdelavanie_materska_skola).

        K oznámeniu priloží kópiu rozhodnutia o pokračovaní vzdelávania v materskej škole.

        Na tomto mieste chceme upozorniť, že i keď sa rozhodnete dať dieťaťu „odklad“ do školy, je potrebné s ním ísť na zápis do prvého ročníka základnej školy.

        Ak zákonný zástupca oznámi, že jeho dieťa nezačne plniť povinnú školskú dochádzku, pretože bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania, riaditeľ základnej školy rozhodne o neprijatí žiaka do školy.

        Slávnostný zápis do 1. ročníka sa uskutoční 12.04.2024 v čase od 09:30 

        Spôsob podania prihlášky:

        • v listinnej podobe s podpisom oboch zákonných zástupcov, alebo
        • elektronicky prostredníctvom webovej stránky školy. Neoddeliteľnou súčasťou elektronickej prihlášky je v takom prípade tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (príloha č. 1_podpisy), ktoré je potrebné doručiť Základnej škole.

        Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia

        Podľa § 144a ods. 1 školského zákona na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

        Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

        • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
        • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať),
        • alebo vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy (príloha č. 2 cestne_vyhlasenie).
        • Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3 pisomne_vyhlasenie).
        • V prípade, ak jeden zo zákonných zástupcov dieťaťa zomrel, v podaní túto skutočnosť možno preukázať fotokópiou úmrtného listu.
        • Rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí a doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3 pisomne_vyhlasenie). Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

         

        Dokumenty potrebné k zápisu do 1. ročníka:

        prihlaska_1_rocnik_2024_2025.pdf

        priloha_c._1_podpisy.pdf

        priloha_c._2_cestne_vyhlasenie.pdf

        priloha_c._3_pisomne_vyhlasenie.pdf

        priloha_c._4_oznamenie_vzdelavanie_materska_skola.pdf

        priloha_c._5_ziadost_o_prijatie_do_skd_od_01_09_2024.pdf

         

         

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 2, 07631 Streda nad Bodrogom
      • mrugovska@gmail.com, maria.fintor@gmail.com
      • 056/63 73 963
      • +421 x056 6373963
      • Školská 2, Streda nad Bodrogom 07631 Streda nad Bodrogom Slovakia
      • 35541164
      • Vedúca školskej jedálne: Csilla Mahutová +421915423828
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje